Όταν αγοράζετε ένα τρόφιμο, διαβάζετε προσεκτικά τις πληροφορίες που αναγράφονται στη συσκευασία ή αρκείστε συνήθως στα συστατικά και την ημερομηνία λήξης; Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, μάλλον δεν έχετε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικές πληροφορίες για τη διαθρεπτική αξία κάθε τροφίμου δίνουν οι ετικέτες, που υπάρχουν στη συσκευασία.Σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών, οι ετικέτες τροφίμων είναι υποχρεωτικό να αναγράφουν: τα συστατικά, την ποσότητα, την ημερομηνία λήξης, τις συνθήκες συντήρησης και χρήσης, το όνομα ή την εμπορική επωνυμία, τη διεύθυνση του παρασκευαστή, τον τόπο παραγωγής και προέλευσης.Προαιρετικά αναγράφονται και τα διατροφικά συστατικά, όπως η ενέργεια, τα λιπαρά, οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα λίπη, οι φυτικές ίνες, το νάτριο κ.α. Η αναγραφή είναι υποχρεωτική μόνο όταν στην ετικέτα του προϊόντος αναφέρεται ένας διατροφικός ισχυρισμός π.χ. «διαιτητικό» ή «χαμηλό σε λιπαρά».
Τι είναι τα GDAs
Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και στη χώρα μας ένα νέο σύστημα αναγραφής των ετικετών, το σύστημα της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης (GDAs). Τα GDAs δημιουργήθηκαν το 1998 στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη συνεργασία καταναλωτικών οργανώσεων και της βιομηχανίας τροφίμων. Το 2007 οκτώ μεγάλες εταιρείες και ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Τροφίμων και Ποτών αποφάσισαν την εισαγωγή του συστήματος των GDAs στις ετικέτες των τροφίμων.Πρόκειται για επιστημονικά τεκμηριωμένο σύστημα, που δείχνει απλά και κατανοητά το συνολικό ποσό που ενδείκνυται να προσλαμβάνουμε ημερησίως από θερμίδες, πρωτεΐνες, σάκχαρα, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, αλάτι, και φυτικές ίνες, αν θέλουμε να έχουμε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.Τα GDAs βασίζονται στις ανάγκες ενός μέσου ενήλικα. Βέβαια, οι ανάγκες αυτές διαφέρουν, ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και το επίπεδο άσκησης καθενός. Κάποιος, που γυμνάζεται πολύ, μπορεί να χρειάζεται περισσότερη ενέργεια (θερμίδες), από κάποιον άλλο, που ασκείται λιγότερο.
Τρόπος εμφάνισης των GDAs
Ο τρόπος προβολής των GDAs καθορίζεται με λεπτομέρειες, ώστε οι πληροφορίες που προσφέρουν να είναι συγκεκριμένες και κατανοητές για τον καταναλωτή. Οι οδηγίες είναι κοινές για όλες τις εταιρείες , που αποφασίζουν να εφαρμόσουν το σύστημα των GDAs .
Έτσι, λοιπόν, στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας και σε εμφανές σημείο παρουσιάζονται οι θερμίδες κάθε μερίδας του τροφίμου, καθώς και το ποσοστό που αυτές καλύπτουν από την Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη. Για την κοινή αναγραφή των ετικετών ως Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (GDAs) χρησιμοποιείται αυτή που έχει εκτιμηθεί για έναν μέσο, υγιή ενήλικα με βάση τις 2000 θερμίδες.Στην πίσω πλευρά της συσκευασίας αναγράφεται η ποσότητα 4 βασικών συστατικών, (σάκχαρα, λίπη, κορεσμένα λίπη και νάτριο), που περιέχεται σε κάθε προτεινόμενη μερίδα του τροφίμου αλλά και το ποσοστό της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης (GDAs) που καλύπτει. Πρόκειται ουσιαστικά για θρεπτικά συστατικά που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων ασθενειών, όπως χοληστερίνη, υπέρταση και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ο ρόλος του καταναλωτή
Το σύστημα των GDAs, αν και είναι προαιρετικό, εφαρμόζεται ήδη από αρκετές εταιρίες στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Οι ετικέτες με τα GDAs μπορούν να προσφέρουν στους καταναλωτές χρήσιμες επιστημονικές πληροφορίες με εύκολο και άμεσο τρόπο. Βέβαια για να είναι αποτελεσματικά τα GDAs, είναι απαραίτητο οι καταναλωτές να ελέγχουν την ποιότητα των τροφίμων που αγοράζουν, να επιλέγουν προϊόντα με κριτήριο τη διατροφική τους αξία και κυρίως να μάθουν να διαβάζουν τις ετικέτες των προϊόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου